Standup (comedy) paddling

Dacă te-ai întrebat vreodată care-i treaba cu Standup paddling-ul o să încerc eu să te dumiresc.

Wow factor: 8 / 10. Meteo & locația & (bună) dispoziția pot afecta drastic acest sistem de notare.

Preț: Mda…nu mai știu, dar prea scump nu e. Oricum de fapt plătești închiriatul echipamentului, instructajul nu durează mai mult de 5 minute.

Echipament: de regulă se închiriază sau poți să te arunci direct să-ți cumperi o placă gonflabilă. 
În funcție de anotimp poate nu ar strica și un costum.

Fizic: După 30 – 40 de minute îți cam tremură surprinzător de mult picioarele. În parte de la adrenalină, în parte de la efortul ce îl presupune să menți echilibru pe placă. Nu ar strica să știi să înoți deși nu e obligatoriu.

Eu am închiriat doar placa, costum nu am avut, iar hainele și telefonul (rezistent la apă) cu care am făcut pozele am reușit să nu le ud. De unde poți trage concluzia că foarte greu nu e. În ciuda acestui fapt e totuși fun. Și mai safe ca, de exemplu, surfingul, de unde te poți întoarce destul de tumefiat/tăiat/julit și de ce nu înecat (dar despre toate acestea într-un episod viitor).

Paddling-ul e relativ simplu. De altfel e mai ușor să îți menții echilibrul când ”pedalezi”. Placa e suficient de lată încît să stai pe ea cu încredere în 2 picioare.

Standup-ul e mai tricky. Dificultatea e să te ridici în picioare fără să te răstorni și să îți menții echilibrul atunci cînd sunt valuri (bate vântul, trece un skyjet/vapor/vaporaș pe lângă tine).

Teoretic dacă reușești să te poziționezi cu tălpile paralele undeva pe lungimea plăcii, astfel încât placa să nu stea cu botul sau cu coada ridicată din apă, ci paralelă cu apa – atunci ești safe.

În final o experiență ok, care te cam epuizează fizic (cu riscuri minime de accidentare) dar care te energizeaza psihic.

Tschüss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *